Het nieuwe jaar (2017) is alweer begonnen en dan zou je toch denken dat het besef van veilig, stabiel en verantwoord klimmaterieel langzamerhand moet zijn doorgedrongen.

Dat is bij veel bedrijven inderdaad het geval, maar… kom ik laatst op een grotere bouwplaats en loop ik tegen een ladder aan, waarvan ik dan denk, “hoe is dit nu weer mogelijk”.
Op de foto zie een ladder die vrij staat. Dat is dan een reformladder, maar van vrijstaande ladders wordt aangegeven dat deze stabiel moet worden opgesteld.

Tevens bestaat er het Europees ladderverbod, welke is ingevoerd om ernstig rugletsel (hernia en dergelijke klachten) door langdurig werken op ladders, te voorkomen. De oorzaak zit ‘m in de sporten (het plankje op z’n kant waar je op mag staan). Een trap daarentegen heeft treden en een platform. Hierop is het “staan” veel langer vol te houden. Als je dit weer hele dagen doet kunnen ook klachten optreden, omdat de werkvrijheid beperkt blijft. Je moet op één plek blijven staan. Als je een stap opzij doet heb je namelijk ook een probleem.

Terug te komen op het klimmaterieel op de foto: deze werd gebruikt door glaszetters van buitenlandse afkomst, waarvan hun opdrachtgever dit heeft verschaft. Het feit dat het om een ladder gaat, men glaszetter is (dus zeker op een stabiele vloer moet werken) en geen inklapbeveiliging op het geheel aanwezig is (zie het slappe kettinkje), maakt dat we het hier hebben over een onveilige en ongezonde werkplek.

De manier van werken op dit middel maakte het er ook niet veiliger op, omdat men deze ladder tussen de benen had. Inklappen is dan heel goed mogelijk, als je er dan op staat.
Let dus op wie wat meeneemt op de bouwplaats en wijs onderaannemers en afwerkers vooraf op de verplichting goed en veilig materieel te gebruiken.