Veiligheid in de bouw

Kost veiligheid in de bouw alleen maar tijd en geld?

Veel ondernemers denken nog steeds dat veiligheid in de bouw alleen maar tijd en geld kost. “Het is veel gedoe, we hebben toch VCA en de mannen hebben toch veiligheidsschoenen en een veiligheidshelm“, is een veel gegeven antwoord.
Maar als een klus wordt aangenomen, wordt vooraf wel gerekend welk materiaal er gebruikt gaat worden en hoe lang het duurt, voordat de klus gereed kan zijn.

Als op dat moment ook goed nagedacht zou gaan worden op welke wijze deze klus gedaan kan worden en wat het bijvoorbeeld oplevert (qua tijd en dus ook qua geld), komt er waarschijnlijk wel een iets ander plaatje in beeld voor de klus, maar zal het meer opleveren en veiliger uitgevoerd worden.

Is veiligheid in de bouw echt lastig?

De opbouw van een rolsteiger duurt inderdaad langer dan het plaatsen van een trap of een ladder. Maar bij een goede toepassing van veiligheid in de bouw zal het werk vanaf de rolsteiger beter uit te voeren zijn. Is veiligheid in de bouw dan echt lastig?

Wat kan een veiligheidskundige hierin betekenen?

Als een veiligheidskundige al tijdig wordt gevraagd naar zijn advies (eigenlijk al in de VO-fase, maar natuurlijk ook in de DO-fase), kan in de wijze van uitvoering al tijdig worden aangegeven welke middelen gebruikt kunnen worden. Door naast de ondernemer te gaan staan, zal de veiligheidskundige tijdig ideeën en alternatieven kunnen inschuiven in het denkpatroon van de ondernemer, waardoor op voorhand al een ‘slag’ gemaakt kan worden.

Is dit altijd toe te passen?

Door ook de medewerkers (projectleiders, uitvoerder, voorlieden en dergelijke) te begeleiden en voor te lichten, kunnen de ideeën en maatregelen ook gedragen worden in het bedrijf en zal de “veiligheidscultuur” langzaam maar zeker tot een gewoonte gaan worden.

Op een ongeval met persoonlijk letsel of erger, zit niemand te wachten.

Meer weten of eens van gedachten wisselen?

1 op de 6 valt

1 op de 6 werknemers in de bouw valt in zijn carrière van hoogte. Uw mensen ook?

ZZP'er, uw risico

ZZP-ers zijn vaak niet verzekerd. Als u deze inhuurt, is dat ook uw probleem.

Beperking ongevallen mogelijk

Ongevallen zijn nooit helemaal te voorkomen. De ernst van het letsel is wél te beperken (bouw extra zekerheden in voor menselijke fouten).

Goedkope reclame

Opdrachtgevers kijken vaak op de kosten. Bij een ernstig ongeval hebben ze in ieder geval goedkope reclame.

Uitval beperken en kosten besparen?