Het begint in de bouwnijverheid al weer aardig op gang te komen. Veel bouwbedrijven zijn alweer behoorlijk “druk” of zijn in ieder geval vreselijk druk met rekenen.

Dit houd waarschijnlijk in dat het na de bouwvak helemaal ‘los’ gaat.

Maar dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. We kunnen namelijk wel veel willen, maar kan het ook? Een tekort aan (goed opgeleid) personeel schijnt nu al waarneembaar te zijn. Vakmensen met als beroep stukadoor, steigerbouwer en elektricien zijn nu al moeilijk te krijgen. Dit komt natuurlijk niet alleen door het aantrekken van de markt, maar ook doordat een groot aantal werknemers de bouw hebben verlaten (crisis) en iets (geheel) anders zijn gaan doen. En als je dan elke dag niet te ver hoeft te rijden en ook nog op tijd aan tafel zit, ga je ook niet meer terug in de bouw.

Dan zijn er werknemers die als zelfstandige zijn verder gegaan en al zoveel werk bij elkaar (en voor het uitzoeken) hebben, dat ook deze groep niet meer terug gaat komen.

De beroepsopleidingen zijn de laatste jaren niet goed gevuld, dus ook nieuwe aanwas is minimaal.

Kan hier iets aan worden gedaan?

Ik weet het niet. Werken in de bouwnijverheid is natuurlijk werken in de buitenlucht aan de meest uiteenlopende projecten. Er is altijd wat te zien, te doen en de resultaten dagelijks zichtbaar.

Zijn er ook nadelen?

Dat denk ik wel. Niet alle ‘klussen’ zijn om de hoek of vlak in de buurt van huis. Reistijd, met alle drukte als gevolg, is niet te voorkomen.

Maar goed, een vak uitoefenen waar elke dag resultaten zichtbaar zijn, buiten (want het regent wel eens, maar het is vaker droog) en misschien niet altijd om de hoek, is toch wel een uitdaging. Tot je pensioen? Daar kan ik het nog eens over hebben.

Alternatief! Haal eens een Egyptenaar naar Nederland en laat die eens een tijdje meedraaien op de bouw.

Op de foto zie je stukadoors (ook één onder de steiger) op een ‘steiger’  waarvan je kan zien dat men hier ook steigerbouwers tekort komt. En leuningen overbodig zijn, want er ligt overal zand onder (!). Ook het bouwen van een dergelijke pand kan wel twee tot vier jaar duren. Maar dan heb je ook wat.

Al met al hebben ‘wij’ het nog niet zo slecht.