Misschien heb je al het een en ander vernomen, via een fabrikant, leverancier, verhuurbedrijf of materieeldienst, maar per 1 januari 2018 veranderen er een aantal zaken.
Er zijn een aantal punten van belang, uiteraard zijn er best veel punten, maar dat later.

De kamersteigers, de gevelsteigers en de “gewone” rolsteigers, vallen onder deze regeling.

Best belangrijk, als je bedenkt dat een kamersteiger (zie foto 1) veel wordt gebruikt, maar niet altijd op de juiste wijze wordt gebruikt. Zeker als gebruikt gemaakt wordt van de opbouw.

Een wat onbekend punt is, dat als een bordes of plank hoger dan 60CM wordt geplaatst, er in deze plank een doorloopluik moet zitten. Dus geen trap ernaast, wat lastig wordt omdat er aan beide zijden ook een leuning geplaatst moet zijn.

Als men op de rolsteiger staat, dienen de remmen op alle wielen geactiveerd zijn.

Het voortbewegen, terwijl men op de rolsteiger staat, is vanaf 1 januari 2018 echt uit den boze. Deze regel bestaat al zeker 25 jaar, maar wordt door heel veel gebruikers genegeerd.

Daarnaast hebben we “gewone” rolsteiger. De opbouw van dit materieel is al jaren een uitdaging. Op diverse bouwplaatsen en andere plaatsen (o.a. plaatsing zonnepanelen) is met behulp van rolsteigermateriaal iets in elkaar gezet, wat niet altijd voldoet aan wat de fabrikant voor ogen had (foto 2).

Rolsteiger dienen volgens de opbouwinstructie van de fabrikant te worden opgebouwd.

Deze instructies worden of zijn al aangepast. De opbouw MOET volgens de (nieuwe) instructie gebeuren. Maar wat nu als je alleen een oude instructie hebt en niet weet of deze veranderd gaat worden?

Hierachter verschuilen heeft geen zin. Neem contact op met de leverancier/fabrikant die op deze gebruiksaanwijzing staat vermeld en vraag om de nieuwste gebruiksaanwijzing. Dit kan inhouden dat er een aantal onderdelen (schoren en leuningen) gewisseld moeten gaan worden, maar dan klopt het wel weer.

Als de afwijkt van de opbouwinstructie, dient er een berekening van deze nieuwe opbouw aanwezig te zijn.

Deze regel zal goed aan het personeel moeten worden uitgelegd. De creatieve bouwer heeft meestal geen zin om volgens een gebruiksaanwijzing te gaan werken, maar dit kan geld gaan kosten.

Boven de 2 meter dient er een leuning geplaatst te zijn.

Dit is echt nieuw (zie foto 3), omdat degene die opbouwd (of demonteerd) altijd tegen vallen beschermd moet zijn. Hier blijkt ook, dat alle bestaande “rolsteigers” een nieuwe gebruiksaanwijzing/opbouwinstructie nodig hebben. Bij de erkende leveranciers is deze te verkrijgen/downloaden. Voor veel bestaande rolsteigers houdt het in dat leuningen en schoren vervangen gaan worden voor geïntegreerde leuningen en schoren.

(de)monteren boven de 2 meter dient met twee personen te gebeuren, behalve bij de eenpersoonsrolsteiger (speciaal type van o.a. Altrex).

Er zal dus in planningen waar een rolsteiger ingezet gaat worden, rekening gehouden moeten gaan worden met de (de)montage, zodat een tweede man aanwezig is. Voor grotere klussen zal dit geen probleem zijn, maar voor bepaalde (kleinere) werken misschien wel.

 

Al met al zijn er de komende weken best een hoop zaken te regelen, als een bedrijf rolsteigers in beheer heeft en deze vanaf 8 januari 2018 (1e werkdag na het kerstverlof voor de meeste bedrijven) op een juiste manier wil inzetten.