Tijdens onze vakantie in Egypte (januari 2013) ben ik toch altijd nieuwgierig naar de activiteiten van het land op het gebied van arbeidsomstandigheden in de bouwnijverheid. Als je dan zo rond de Nijl kijkt, dan zie je toch heel veel hele oude gebouwen en restanten daarvan staan, waarvan je terdege afvraagd: Hoe hebben die mensen in die tijd (tenminste 3000 jaar geleden, volgens onze gids) dit allemaal voor elkaar gekregen?

Met vaargeulen en “boten” is heel veel bouwmateriaal op de bestemming gebracht, maar van een aantal “kunststukken” vraagt men zich nog steeds af, hoe die is gerealiseerd. Onze gids, een goed gestudeerde oudheidkundige, kon dit ook niet vertellen, omdat het wiel toen ook nog net niet was uitgevonden. Maar dan had je het nog niet op hoogte. Dus ????.

Maar zo zag ik ook nieuwbouw, waarvan het resultaat erg mooi was (zie foto 1). Aan de wijze waarop men bouwt, de “steigers“, het “klimmaterieel” en dergelijke, zou je haast zeggen dat men op dat gebied, niet heel veel is opgeschoten. Op foto 2 en 3 zie je een villa in aanbouw. Als je daar eens goed naar kijkt, mogen wij toch wel blij zijn. Want op dit soort materieel moet je goed opletten en komt er van werken niet zo veel.