Als je zo door het land rijd of loopt, dan zie je regelmatig zendmasten staan. In allerlei vormen, maar meestal voorzien van antennes. Nu zijn antennes daar niet zomaar gekomen en zullen deze ook regelmatig gecontroleerd en/of onderhouden moeten worden. Dan zullen er toch monteurs deze masten in moeten om deze werkzaamheden uit te voeren.

Als we dan kijken wat de beste manier is om deze werkzaamheden uit te voeren, kan het zijn dat we de mast ‘gewoon’ even platleggen. Dan kunnen we overal goed bij en hoeven we niet te klimmen. In veel gevallen is dat dus ondoenlijk. Zeker als het gaat om de grote masten of torens. Een steiger er omheen bouwen is natuurlijk ook een optie, maar dan is het (de)monteren van de steiger natuurlijk weer een extra risico.
Dan zijn er de (arm)hoogwerkers en werkbakken voor personen in een hijskraan. Voor een inspectie of een kleine handeling (storing) zijn de kosten dan niet evenredig met de handelingen. Overigens kan dat wel, maar dan zullen de kosten van het telefoongebruik en dergelijke, behoorlijk gaan stijgen.
Blijft dus over dat de monteurs wel moeten klimmen. Veel masten zijn voorzien van een ladder, maar enkele masten niet (zie foto 1) en moet men via de vakwerkdelen klimmen.

 

 

 

 

De vraag is bij deze: Als bij deze werkzaamheden de veiligheid bij de monteurs echt als nummer 1 staan, hoe is het dan mogelijk dat deze zelfde monteurs ‘antieke wagentjes’ (willen) gebruiken.

 

 

 

 

Overigens is de gebruiksinstructie niet altijd bekend bij de gebruiker, dus misschien is daar wel weer wat te verbeteren om monteurs ook zelf te kijken naar hun materieel dat van levensbelang is.