Bij een bezoek aan een mutatiewoning was men binnen druk bezig met van alles. Op zolder stond het dakraampje open en was er gerommel op het dak. Daar bleek een loodgieter bezig met de aansluitingen voor een nieuwe verwarmingsketel. Er moest worden geboord, geschaafd, gemeten en dergelijke. Vanaf de tuin zag het eruit, zoals te zien is op de foto’s.

De werknemer is aangesproken, waarop hij zei dat een rolsteiger opbouwen wel heel veel werk zou zijn en bij het dragen van een harnasgordel, zou hij niet weten waar deze aan bevestigd zou moeten worden.

Hij was het er gelukkig mee eens dat dit niet de juiste oplossing was en dat, als hij dit beter had ingeschat, ook anders en zeker veiliger had kunnen uitvoeren.

Dit kan met een rolsteiger, maar in dit geval ook met een ladder, welke ter hoogte van het werk wordt geplaatst EN geborgd (met sjorband aan een balk onder de dakpannen). Mocht men dan wegglijden, dam=n kan de ladder dienen als buffer. Met het dragen van een harnasgordel, die men ook (met een oogbout) kan bevestigen aan een balk, is de kans om naar beneden te glijden, tot een minimum beperkt.

Conclusie: schat het werk tijdig in. De risico’s worden niet minder omdat het werk korter duurt. En vallen van deze hoogte wil je niet meemaken als betrokkene, maar ook niet als getuige.