Het gebruik, en met name de opbouw van rolsteigers, blijft een uitdaging. Ondanks dat de fabrikant van dit materieel voor een goede beschrijving zorgt en zelfs met tekeningen erbij, is het voor de (eigenwijze) gebruiker lastig om deze aanwijzingen op te volgen.

Het begint al onderaan, waar de eerste liggers aan de staanders moeten komen zodat alleen kan worden opgebouwd en gedementeerd kan worden. Dan komen de schoren. Deze moeten in kruisvorm, per op te bouwen eenheid (bestaande uit 2 zijbokken, 2 ligger, 2 of 4 schoren en 1 plank met doorloopluik).  Wat men meestal ziet is dat er vrij creatief wordt gebouwd en men uiteindelijk materieel overhoud. Of dat er kruisschoren aan dezelfde zijbokken zitten, in plaats van alleen aan de bokken vastzitten, welke men wil schoren. Ook zie je planken boven elkaar zitten, in plaats van een verspringing, zodat men bij een misstap niet een heel eind naar beneden valt en dergelijke.

De fabrikant is ook niet altijd helder. De instructiesticker(s) voor de opbouw die op de staander van de bokken staat, geeft op het bovenste plaatje aan hoe de onderkant moet staan. Het plaatje daaronder wat er eigenlijk bovenop moet en het uiteindelijke werkniveau staat onderaan op het plaatje. Dat blijkt voor veel mensen toch lastig ‘lezen’ dus doet men maar wat.