Het gebruik van trappen en ladders in de bouw blijft een aandachtspunt; zeker als het gaat om WAT er gebruikt wordt. Wat ladders betreft begint het inmiddels aardig door te dringen dat deze alleen gebruikt mogen worden om ergens op te klimmen en daarnaast bij kortdurende werkzaamheden en op projecten waar we met een ander middel niet bij de werkplek kunnen komen (bijvoorbeeld in een leidingschacht).

Vouwladders worden vaak niet gezien als ladder, en al helemaal niet als deze in een spreidstand wordt gebruikt. Maar een vouwladder heeft sporten, dus is en blijft het een ladder, met alle regels daaromheen.

Blijft over de trappen. Gelukkig dat veel ondernemers de moeite nemen om goede en stabiele trappen aan te schaffen en te letten op aanwijzingen op deze trappen. Helaas zijn er mensen (vaak ZZP’ers) die alleen op de prijs letten en een verkeerd middel aanschaffen, waardoor dit vaak niet voldoet aan de eis STAR EN STABIEL. En dit terwijl het er toch vaak duidelijk op staat (zie foto).

Op de foto is te zien dat de trap “Double Decker” geschikt is voor “Home en Garden”, dus voor huis en tuin, maar niet voor de bouw. Daarvoor kan de “Professional” worden aangeschaft, die mogelijk iets duurder is, maar wel aan de norm voldoet.

Let dus op wat u aanschaft en goedkoop kan duurkoop worden.