U heeft misschien wel eens gehoord van “De Hef” in Rotterdam, een oude spoorbrug uit 1927 over de Maas, die omhoog geheven kon worden als er een groot (groter) schip onderdoor moest varen; vandaar de enorme torens aan de beide zijden.

Met de opening van de Willemspoortunnel in 1994 verloor de brug zijn functie en is sindsdien in verval geraakt. Na een lange discussie besloot de gemeente Rotterdam dat “De Hef” toch moest blijven. Op 3 april 2000 is “De Hef” als rijksmonument aangewezen. Een precieze bestemming is nog niet bekend.

Op 18 januari jl. is het groot onderhoud aan de torens, maar ook aan het beweegbare middengedeelte, “het val”, van start gegaan. De aannemer is inmiddels bezig met een gigantische klus: het hele bouwwerk in de steigers zetten. Zoals op de foto te zien is, is de steiger tot aan de bedieningshutten van de toren opgebouwd. Komende maand moet de steigerbouw afgerond worden. Dan gaat het echte werk beginnen: het preserveren, het verwijderen van de oude verf en het aanbrengen van een nieuwe coating.

Qua veiligheid heeft de renovatie onder meer de volgende aandachtspunten:

  • Water en wegen onder de brug (met het nodige verkeer)
  • Inpakken van de brugdelen voor het stralen en conserveren
  • Zorgen dat niemand de brugdelen kan betreden tijdens de werkzaamheden
  • Zorgen voor (voldoende) nooduitgangen vanaf de brugdelen

Het is een hele uitdaging voor de aannemer om de brug te maken tot een symbool van Rotterdamse industriële innovatie; niet van een ongelukkenproject.