De tweede en derde week van mei (2011) heb ik, samen met mijn vrouw, mogen genieten van een vakantie op Corfu (Griekenland). En als je daar dan bent en rondloopt, valt het op dat de Europese Richtlijnen over arbeidsomstandigheden toch niet overal zijn doorgedrongen. Op de foto’s twee verschillende situaties:

Van een woning aan de kust moesten de dakpannen worden recht gelegd of vervangen. De werknemer, waarschijnlijk van een klussenbedrijf, is op het dak gekomen via de trap rechtsachter de woning op de eerste verdieping. In tegenstelling tot de dakpannen in Nederland, is hier niets vastgenageld, dus kunnen deze altijd wegglijden. De hoogte vanaf de dakrand tot de grond is ruim 4 meter. Een val overleven zou in dit geval minder dan 1% zijn.

Op de overige twee foto’s is een schilder, beroeps, want zijn “bedrijfsauto” stond iets verder, een nieuwbouwwoning aan het schilderen. Over de “steiger” hoef ik niet verder uit te wijden, want die spreekt voor zichzelf. Deze “steigers” zijn op het gehele eiland nog te vinden, dus men heeft of weet niet anders. Het vreemde blijft dat zowel hier, als elders op het eiland, het aantal gebruikte planken/balken nihil of minimaal was. Aan de houding van de schilder te zien is deze het wel gewend, maar de bovenste slag is ook voor hem te hoog. Wat niet te zien is dat de man de gehele tijd aan het zingen was, dus dat zat wel goed.